naar top
Menu
Logo Print
11/03/2019 - VALERIE VERKAIN

GROOT BESPARINGSPOTENTIEEL VOOR SUPERMARKTEN MET INTEGRAAL CO2-SYSTEEM

Tweede generatie CO2-boostersystemen meest economische oplossing voor Belgisch klimaat

Zijn integrale energiesystemen op CO2 een oplossing voor supermarkten? De expertisecel Energy van Hogeschool UC Leuven-Limburg zocht het uit. In hun rapport ‘Economische en ecologische impact van een integraal energiesysteem voor supermarkten’ geven ze een overzicht van de mogelijkheden en beperkingen bij het gebruik van een integraal energiesysteem op CO2 voor vriezen, koelen, airco, verwarming en de productie van sanitair warm water in supermarkten.

Keuze voor CO2KEUZE VOOR CO2

Steeds meer supermarkten kiezen voor een installatie op CO2. CO2 als koelmiddel heeft immers een aantal belangrijke voordelen in vergelijking met klassieke HFK’s.

BoostersystemenVAN CENTRALE NAAR INTEGRALE ENERGIESYSTEMEN OP CO2

De meest recente generatie van CO2-koel­systemen zijn de transkritische boostersystemen. Transkritische boostersystemen worden momenteel beschouwd als de standaardoplossing voor nieuwe supermarkten in Europa. De installatie van een integraal CO2-systeem met bijhorende energiebesparingen vraagt echter om de inzet van een systeem van de tweede of derde generatie.

Sterktes en zwaktesSTERKTES EN ZWAKTES VAN INTEGRALE ENERGIESYSTEMEN OP CO2

Het integraal aanbieden van alle energiestromen door middel van een integraal koel- en verwarmingssysteem op CO2 kent een aantal sterktes, maar ook zwaktes.

 

Artikel op basis van het rapport ‘Economische en ecologische impact van een integraal energiesysteem voor supermarkten’ van UCLL, expertisecel Energy