naar top
Menu
Logo Print

Verkoop van warmtepompen stijgt met ruim 20%, maar er is meer nodig

InfoWarmtePomp.be vraagt een duidelijk stappenplan richting 2030 en 2050
magazine

Vorig jaar werden er voor het eerst meer dan 78.000 stuks warmtepompen én warmtepompboilers verkocht. Dat is een stijging van ruim 20%. Het consortium InfoWarmtePomp.be toont zich daarover zeer tevreden, maar is zeker niet euforisch. Daarvoor zouden er jaarlijks nog vele (tien)duizenden warmtepompinstallaties méér moeten geplaatst worden.

Als je weet dat er in ons land per jaar nog ruim 200.000 gas-en stookolieketels verkocht worden, is het duidelijk dat de groei van de warmtepompenmarkt niet in overeenstemming is met het potentieel dat deze technologie heeft op het vlak van hernieuwbare energie en reductie van CO2-uitstoot. Warmtepompen kunnen het stookolie- en aardgasverbruik tot nul brengen, stelt InfoWarmtePomp.be, maar hebben wel elektriciteit nodig. En daar situeert zich volgens de organisatie een groot probleem: de prijskloof met fossiele brandstoffen is te groot.

Wil België de klimaatdoelstellingen halen, dan moet ons land nog een enorme inspanning leveren. Iedereen is voorstander van hernieuwbare energie, maar in de praktijk gebeurt er veel te weinig om alle mogelijke toepassingen van die hernieuwbare energie te ondersteunen. InfoWarmtePomp.be pleit er daarom voor dat de overheid de sector via diverse positieve maatregelen stimuleert. Concrete voorbeelden zijn een snellere implementatie van de Europese richtlijnen, premies gebaseerd op de CO2-vermindering, een echte groene taxshift die zorgt voor lagere elektriciteitsprijzen of een specifiek warmtepomptarief.