naar top
Menu
Logo Print

GELASTE STALEN LEIDINGEN MET NA-ISOLATIE ZIJN VERLEDEN TIJD

COOL-FIT 2.0 met voorgeïsoleerde leidingen
COOL-FIT 2.0 met voorgeïsoleerde leidingen

COOL-FIT 2.0 IS DE TOEKOMST

Ongeveer 80% van de HVAC-markt kiest vandaag voor gelaste stalen leidingen om gekoeld water te transporteren. Deze leidingen worden na de installatie manueel geïsoleerd. Het lassen van de leidingen en aanbrengen van de na-isolatie zijn echter tijdrovende handelingen. Bovendien moet er vaak worden gewerkt in moeilijke omstandigheden en krappe ruimtes. Dankzij een innovatie van GF Piping Systems is dit nu verleden tijd. Het bedrijf ontwikkelde voorgeïsoleerde kunststofleidingen die door de monteurs geplaatst kunnen worden. Steeds meer aannemers, installateurs en studiebureaus zien er de voordelen van in.

3D-tekening van de geplande uitbreiding van de Sint-Godelieveschool door aaa-architectuuratelier ambiorix

3D-tekening van de geplande uitbreiding van de Sint-Godelieveschool door aaa-architectuuratelier ambiorix

Case Rivierenhof: Om de groene omgeving van het provinciaal domein Rivierenhof nietin onbalans te brengen, wordt de uitbreiding van de Sint-Godelieveschool geïntegreerd in het park. Het gebouw is hierdoor langs drie zijden beglaasd met verdiepingshoge ramen en aan de straatzijde met ramen vanaf 1,40 m tot het plafond. Dit concept vraagt enige inventiviteit van de HVAC-technieken. Een warmtepomp zal instaan voor de vloerverwarming en vloerkoeling. Er werden ook convectoren op een lagetemperatuurregime van 40-30 °C en ventilatie voor koelen/ verwarmen in de klaslokalen voorzien. Om plaats te besparen in het plafond koos men om de leidingen, samen met de luchtkanalen, in een technische koker onder de vloer te plaatsen. De adviseur had de leidingen in staal voorgeschreven. Algemeen aannemer STRABAG Belgium en Guy Anthonissen, projectingenieur van HVAC-installateur Vermaelen L&Co uit Stabroek, zagen echter de complexiteit in van stalen, gelaste leidingen met na-isolatie in eentechnische koker onderde vloer. Via firma Carnoy uit Gent vond men de oplossing: het voorgeïsoleerde leidingsysteem COOL-FIT 2.0 van GF.

 

Installatie van COOL-FIT 2.0

Installatie van COOL-FIT 2.0

TWEE KEER SNELLER WERKEN

Omdat het systeem bestaat uit voorgeïsoleerde leidingen op basis van PE-elektromoflas, kan Vermaelen L&Co monteurs inschakelen en blijven de lassers beschikbaar voor andere werven. De monteurs werden vooraf kort maar intensief getraind bij GF. En dat werpt zijn vruchten af. Zij kunnen tot twee keer zo snel werken en de strakke planning helemaal respecteren.

BRANDVEILIGHEID EN EXPANSIE/CONTRACTIE

COOL-FIT 2.0 moest worden goedgekeurd door de adviseur. De voorwaarde was dat men de brandveiligheid en de expansie/ contractie kon garanderen. Raphaël Lerno, accountmanager HVAC van GF, nam deze taak op zich. Hij dokterde samen met het Vermaelen L&Co de oplossing uit.

GF LEVERT PRIMA SERVICE

Guy Anthonissen van de firma Vermaelen L&Co is een tevreden man: “De tijdbesparing is zoals GF het beschreven heeft, en het probleem met de expansie/contractie werd op een professionele manier bekeken en opgelost. Meer nog, de mensen van GF, vertegenwoordiger Raphaël Lerno en technicus Jino Decramer, nemen regelmatig proactief contact met ons op om te garanderen dat alles vlot verloopt op de werf." Voor Guy Anthonissen van de firma Vermaelen is het duidelijk: “De voorgeïsoleerde PE- leidingen COOL-FIT 2.0 van GF hebben hier meer dan hun nut bewezen."

Wil u meer weten over het voorgeïsoleerde gamma van GF, neem dan contact op met Raphaël Lerno: raphael.lerno@georgfischer.com of 0492/25.02.17. www.gfps.com/be